Είμαστε εδώ για να λύσουμε τις απορίες σας
Συνήθεις Ερωτήσεις
Γενικές Ερωτήσεις
Απαντάμε στα ερωτήματα αναφορικά με το τι είναι ψυχολόγος και πως διαφοροποιείται από τον ψυχίατρο, πότε πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για να σας καθοδηγήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και με ποιο τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί το απόρρητο των πληροφοριών που γνωρίζετε στον ψυχολόγο κατά τη διάρκεια των συνεδριών.
Τι είναι ο ψυχολόγος ;
Ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας, που έχει σπουδάσει την επιστήμη της ψυχολογίας. Έχει εκπαιδευτεί θεωρητικά στις βασικές έννοιες και θεωρίες, που αφορούν σε όλους τους κλάδους της ψυχολογίας. Αυτοί είναι: Κλινική ψυχολογία, Γνωστική ψυχολογία, Κοινωνική ψυχολογία, Πειραματική ψυχολογία, Νευροψυχολογία. Άρα, ο ψυχολόγος έχει μία βασική θεωρητική κατάρτιση της επιστήμης της ψυχολογίας, χωρίς να έχει εξειδικευτεί σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα. Σε περίπτωση, που κατέχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, τότε μόνο θεωρείται εξειδικευμένος σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, για παράδειγμα, Σχολική Ψυχολογία.
Τι είναι ο ψυχοθεραπευτής ;
Ο ψυχοθεραπευτής διαφέρει από τον ψυχολόγο. Ο ψυχοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος να αναλαμβάνει άτομα ή ομάδες σε ψυχοθεραπεία. Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία, κατά την οποία το άτομο, που αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, συνεργάζεται με τον ψυχοθεραπευτή προκειμένου να διερευνήσει και να βρει τις βαθύτερες αιτίες που του έχουν προκαλέσει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει στο παρόν. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να αποκτήσει ο θεραπευόμενος αυτογνωσία, να αποκτήσει, δηλαδή, επίγνωση των συναισθημάτων αλλά και των πράξεών του, να βρει την εσωτερική του δύναμη και να γίνει πιο ανθεκτικός στις δυσκολίες της ζωής αποκτώντας την ικανότητα να βρίσκει λύσεις. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι περισσότεροι ψυχολόγοι είναι και ψυχοθεραπευτές.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον ψυχολόγο & στον ψυχίατρο ;
Ο Ψυχολόγος ειδικεύεται συνήθως, σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κλάδο ψυχολογίας, όπως, σχολική ψυχολογία (οργανώνει παρεμβάσεις σε σχολεία), κλινική ψυχολογία( κάνει διάγνωση και χορηγεί ψυχομετρικά τεστ), ή ψυχοθεραπεία. Ο Ψυχολόγος δε χορηγεί φάρμακα, σε αντίθεση με τον Ψυχίατρο. Ο Ψυχίατρος, όταν κάνει την επίσημη διάγνωση, μέσα από την κλινική συνέντευξη, μπορεί να χορηγήσει φάρμακα στον ασθενή για την αντιμετώπιση και βελτίωση των συμπτωμάτων του. Αρκετές φορές, ο Ψυχίατρος ειδικεύεται και στην Ψυχοθεραπεία.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή ;
Συνήθως, οι άνθρωποι επισκέπτονται Ψυχολόγο ή κάποιον άλλον ειδικό ψυχικής υγείας, όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο. Είναι πολύ συχνό, να έχουν δοκιμάσει όλες τις πιθανές λύσεις βοηθείας (υποστήριξη και παροχή συμβουλών από συγγενείς και φίλους, εκτόνωση της έντασης μέσω της εκγύμνασης, εναλλακτικές θεραπείες), προτού φτάσουν στο σημείο να αναζητήσουν έναν Ψυχολόγο. Όταν, λοιπόν, το άτομο φτάσει στην πόρτα του Ψυχολόγου, συνήθως υποφέρει από ένα σωματικό σύμπτωμα ή νιώθει ότι έχει υπερβολική ένταση, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί ή άλλες φορές νιώθει μία διάχυτη θλίψη και απαισιοδοξία. Το σύμπτωμα και το συναίσθημα του μελλοντικού θεραπευόμενου, που αναζητά τη βοήθεια ενός ειδικού, είναι και το κίνητρό του για να δεσμευτεί σε μία θεραπεία ψυχοθεραπευτικού τύπου
Ποιά είναι η διαφορά συμβουλευτικής & ψυχοθεραπείας ;
Η Συμβουλευτική επικεντρώνεται στη λύση ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Ο σύμβουλος, συνήθως, παρέχει υποστήριξη στο συμβουλευόμενο, μέσω παροχής συμβουλών ή εναλλακτικών λύσεων για το πρόβλημά του. Συνήθως, η Συμβουλευτική διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με την Ψυχοθεραπεία και δεν επικεντρώνεται στη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών ενός προβλήματος, που απασχολεί το άτομο, που αναζητά βοήθεια. Η συμβουλευτική μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο σε ένα ψυχολογικό γραφείο, αλλά και σε μία εταιρεία ή σε ένα σχολείο( συμβουλευτική προς εκπαιδευτικούς).
Πως διασφαλίζεται το απόρρητο σε όσα σας αναφέρω ;
Οτιδήποτε ειπωθεί μέσα στη συνεδρία, προστατεύεται από το απόρρητο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή και στο θεραπευόμενο. Ο Ψυχοθεραπευτής έχει το δικαίωμα να σπάσει το απόρρητο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις: όταν, δηλαδή, απειλείται η ασφάλεια του ίδιου του θεραπευόμενου ή κάποιου άλλου. Σε αυτή την περίπτωση, ο θεραπευόμενος ενημερώνεται από τον Ψυχοθεραπευτή για την άρση του απορρήτου αλλά και για τους λόγους, που θα προβεί σε μία τέτοια πράξη
Συνεδρίες: κόστος & διάρκεια
Για κάθε περίπτωση η ψυχολόγος Τρικαλιώτη Κασσιανή εκπονεί ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών αναφορικά με το πλήθος των συνεδριών που πρέπει να λάβουν χώρα, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Που γίνονται οι συνεδρίες, πόσο διαρκούν, ποιο είναι το κόστος τους ;
Μπορούν οι συνεδρίες να γίνουν κατ΄οίκον ;
Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, στο γραφείο της κας Τρικαλιώτη στον Χολαργό. Αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες είναι εφικτό να γίνουν μέσω βιντεοκλήσης μέσω Skype Call. Σημειώνουμε ότι ολοένα και περισσότερες συνεδρίες πραγματοποιούνται με αυτό τον τρόπο, στα πλαίσια της προστασίας και της προσπάθειας περιορισμού της πανδημίας Covid 19.
Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για να βοηθηθώ ;
Σε αυτή την ερώτηση θα σας απαντήσει η ψυχολόγος Τρικαλιώτη Κασσιανή, μετά το πέρας της πρώτης αναγνωριστικής συνεδρίας, όπου θα λάβει τις πληροφορίες που απαιτούνται για τον καταρτισμό του πλάνου δράσης.
Ποιο είναι το κόστος της συνεδρίας ;
Για το κόστος ανά συνεδρία θα ενημερωθείτε από την ψυχολόγο μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης.
Μπορώ να πληρώσω με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ;
Στα γραφείο μας στο Χολαργό, επί της οδού Υμηττού 14, είναι εγκατεστημένο τερματικό POS, προκειμένου να είναι εφικτή η πληρωμή μέσω χρεωστικών & πιστωτικών καρτών.