Το παρελθόν επηρεάζει το παρόν μας;

Το παρελθόν επηρεάζει το παρόν μας;

 Έχετε ποτέ σκεφτεί τι είναι αυτό, που χαρακτηρίζει το παρόν σας;

  Ποιες είναι οι επιλογές σας στο εδώ και τώρα και τι συναισθήματα έχετε γι αυτές;

  Ζείτε με πάθος την κάθε μέρα που περνά απολαμβάνοντας το παρόν ή απλώς περιμένετε να περάσει μία ακόμα συνηθισμένη ημέρα, όντας βυθισμένοι στα προβλήματα της καθημερινότητας;

  Είναι αλήθεια πως έχουν γραφτεί εκατοντάδες σελίδες για το σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει το παρελθόν μας στη δημιουργία της τωρινής μας ζωής. Η ιδέα ότι έως τα 5 χρόνια της ζωής μας έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι η ιστορία μας, είναι μία μεγάλη ανακάλυψη του αιώνα μας.

  Είναι, πλέον, γενικώς αποδεκτό, ότι τα γεγονότα του πρώιμου παρελθόντος καθώς και τα συναισθήματα, που τα συνόδευσαν, έχουν καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια στον εγκέφαλό μας. Ο τρόπος, που βίωσε ο καθένας από εμάς τα πρώιμα αυτά γεγονότα της ζωής του, οι ερμηνείες, που έδωσε για τον εαυτό του και τη θέση του στον κόσμο, είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς βιώνει το εδώ και τώρα.

  Φυσικά, αυτή είναι μία γνώση, που κρύβεται βαθειά στο ασυνείδητό μας . Ως ενήλικες, πλέον, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όλες τις παιδικές μας μνήμες, αλλά ούτε και τον τρόπο, που αυτές έχουν προκαθορίσει την ιστορία της ζωής μας. Δεν είναι, όμως και ακατόρθωτο.

  Χρειάζεται πολύς χρόνος και προσπάθεια για να ανακαλύψουμε το παρελθόν μας και να δούμε πώς αυτό μας επηρεάζει στο σήμερα. Και φυσικά, δεν είναι κάτι, που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας.

  Όσο δύσκολη και χρονοβόρα μπορεί να είναι αυτή η πορεία, σίγουρα η κατάκτηση της γνώσης του σεναρίου της ζωής μας, μπορεί να οδηγήσει σε κάποια επίλυση των προβλημάτων μας στο παρόν. Φωτίζοντας τα σκοτεινά μονοπάτια του παρελθόντος μας και δίνοντας απάντηση σε πολλά ερωτήματα, που μέχρι τώρα παρέμεναν αναπάντητα, είναι σίγουρα κάτι λυτρωτικό. Η γνώση είναι δύναμη!