Μιλώντας στα παιδιά για την πανδημία

Μιλώντας στα παιδιά για την πανδημία

Μέσα σε όλες τις δυσκολίες που έφερε η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας, οι γονείς ήρθαν αντιμέτωποι με μία παραπάνω δυσκολία: να εξηγήσουν στα παιδιά τους τη σημασία του κορωνοϊού και της πανδημίας. Πολλοί γονείς μπορεί να ένιωσαν απροετοίμαστοι ή ακόμα και ευάλωτοι στο να κάνουν μία ανοικτή κουβέντα με τα παιδιά τους.

Αλήθεια, τι λέμε σε ένα παιδί για μία τέτοια κατάσταση; Πώς διαχειριζόμαστε τις απορίες του και τα άπειρα «γιατί» του;

  • Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους  για τον  κορωνοϊό και την πανδημία χρησιμοποιώντας παραμύθια, ιστορίες ή παίζοντας. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ και τη φαντασία σας και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να πληροφορηθούν αλλά και να εκφράσουν τις  σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του παιχνιδιού.

  • Κάντε μία ειλικρινή συζήτηση. Μοιραστείτε με τα παιδιά σας τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας.

Οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά είναι καλό να μην κρύψετε την αλήθεια λέγοντας στα παιδιά σας πως όλα είναι καλά. Δώστε τους το χώρο να σας μιλήσουν για το πώς νιώθουν με όλη αυτή την κατάσταση και αφήστε τα να σας κάνουν ερωτήσεις. Μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα. Δείξτε τους ότι μπορείτε να αντέξετε τα συναισθήματά τους ακόμα και τα πιο δύσκολα.

Αποφύγετε να τους μιλήστε για τους φόβους σας, όπως για το θάνατο των δικών σας ανθρώπων.

  • Επιλέξτε τις πληροφορίες που θα τους δώσετε

Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις σχετικά με τον ιό από αξιόπιστες πηγές και μιλήστε με λόγια απλά για αυτές τις πληροφορίες στα παιδιά σας. Δώστε τους μικρή ποσότητα πληροφοριών τόσες όσες πιστεύετε ότι μπορούν να αντέξουν.

Βεβαιωθείτε ότι δεν εκτίθενται συχνά σε δελτία ειδήσεων ή σε νέα από το διαδίκτυο καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να τα αναστατώσει.

Ενθαρρύνετέ τα να σας αναφέρουν για κάτι που άκουσαν ή διάβασαν. Ακούστε τα και δείξτε πρόθυμοι να  συζητήσετε μαζί τους. Εάν δε γνωρίζετε να απαντήσετε σε μία ερώτηση μπορείτε να τους το πείτε και να ψάξετε για την απάντηση μαζί με το παιδί σας ή μόνοι σας κάποια άλλη στιγμή.

  • Κάντε τα να νιώσουν ασφάλεια

Μπορείτε να τα επιβεβαιώσετε ότι παρά τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε. Τέτοιοι τρόποι είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικού, ο αερισμός των χώρων. Μιλήστε τους επίσης, για την ενδυνάμωση του οργανισμού, δίνοντας  έμφαση στην καλή διατροφή, στον καλό ύπνο και στην άσκηση.

Επιβεβαιώστε τους ότι οι επιστήμονες εργάζονται αδιάκοπα για να βρουν τη θεραπεία του ιού προκειμένου να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην παλιά  κανονικότητα.

  • Διατηρήστε μία ρουτίνα

Η χρήση του σπιτιού ως χώρο εργασίας, τηλεμαθημάτων, αλλά και ξεκούρασης είναι λογικό να έχει αποδιοργανώσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Προσπαθήστε να διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα, μία καθημερινή ρουτίνα όσο αυτό είναι εφικτό. Το σταθερό πρόγραμμα δίνει στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας ακόμα και αν αντιδρούν σε αυτό.

  • Βάλτε τα κατάλληλα όρια

Αφού ανακαλύψτε πρώτα τα δικά σας όρια (κάτι που απαιτεί αρκετή εσωτερική δουλειά με τον εαυτό σας), είναι σημαντικό να βάλετε και στα παιδιά σας τα όρια που εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να μπουν για το δικό τους καλό. Ως γονιός έχετε το δικαίωμα να τους αρνηθείτε κάτι ή να τους πείτε όχι, όταν πιστεύετε ότι πρόκειται για την ασφάλειά τους και το γενικότερο καλό τους. Χρειάζεται , όμως να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες αντιδράσεις μικρές ή και μεγαλύτερες και να γνωρίζετε αν μπορείτε να τις αντέξετε. Επίσης, είναι χρήσιμο να είστε ευέλικτοι με τα όρια. Αν δείτε ότι κάποιος κανόνας ή όριο δε λειτουργεί, τότε μάλλον δεν είναι κατάλληλος για το παιδί σας και χρειάζεται να τον προσαρμόσετε.

-Χρήση παραμυθιών, παιχνιδιού Προσαρμόστε όλα αυτά στη δική σας οικογένεια στο δικό σας τρόπο