Η Βία στην Οικογένεια

Η Βία στην Οικογένεια

 Με τον όρο βία στην οικογένεια εννοούμε οποιαδήποτε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά η οποία λαμβάνει χώρα είτε μεταξύ των δύο συντρόφων, δηλαδή του ζευγαριού, είτε στρέφεται προς τα παιδιά.

  Έχουμε δύο είδη βίας στην οικογένεια:

Α) Τη Συντροφική Βία, η οποία λαμβάνει τις εξής μορφές:

 1. Σωματική κακοποίηση (σπρωξιές, χαστούκια, μπουνιές)
 2. Συναισθηματική κακοποίηση (βρισιές, φωνές, απειλές)
 3. Σεξουαλική κακοποίηση (βιασμός) *Η Συντροφική Βία έχει ως άμεσο στόχο το γονέα-θύμα. Ο θύτης ανακουφίζεται εκτονώνοντας το θυμό του στο θύμα μέσω της βίας. Εδώ, το παιδί είναι, συνήθως, ο έμμεσος στόχος της συντροφικής βίας, καθώς είναι θεατής τη στιγμή κακοποίησης του ενός γονιού.

  Βλέποντας τους γονείς του να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή βίας στη μεταξύ τους επικοινωνία, μαθαίνουν ότι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης διαφορών είναι η χρήση βίας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό το παιδί να ταυτιστεί είτε με το θύτη χρησιμοποιώντας βία στο μελλοντικό του σύντροφο είτε υιοθετώντας το ρόλο του θύματος, επιλέγοντας στο μέλλον συντρόφους με κακοποιητικά χαρακτηριστικά.

  Οι σκηνές ενδοοικογενειακής βίας με τα παιδιά παρόντα μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά ανησυχητικά συμπτώματα, όπως:

 • φοβίες
 • εφιάλτες
 • κρίσεις πανικού
 • περβολικό άγχος
 • μειωμένη σχολική απόδοση

Β) Την Παιδική κακοποίηση, η οποία παίρνει τις ακόλουθες μορφές:
Συναισθηματική-Λεκτική κακοποίηση: Πρόκειται για το είδος της κακοποίησης, το οποίο πολλές φορές δε γίνεται εύκολα αντιληπτό. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Μαύρη παιδαγωγική» , « Ένα είδος κακομεταχείρισης παιδιών, η οποία έχει ενδυθεί το μανδύα της σωστής ανατροφής», όπως σημειώνει Ψυχαναλύτρια Alice Miller.
Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού ως κακοποίηση θεωρούνται οι εξής συμπεριφορές:

 1. Λεκτική βία (βρισιές, φωνές, απειλές)
 2. Απαξιωτικήσυμπεριφορά(υποτίμηση,γελοιποίηση)
 3. Συναισθηματική απόρριψη
 4. Ενοχοποίηση
 5. Υπερβολικές απαιτήσεις
 6. Παραμέληση
 7. Σωματική κακοποίηση: Είναι ένα είδος κακοποίησης παιδιών, το οποίο είναι αρκετά συχνό στη χώρα μας, καθώς θεωρείται πως είναι ένα αποδεκτό μέσο για τη συμμόρφωση των παιδιών
 8. Σεξουαλική κακοποίηση.

  Όλες οι παραπάνω μορφές κακοποίησης έχουν ως άμεσο δέκτη το παιδί. Παρόλο που τις περισσότερες φορές ο γονέας χρησιμοποιεί τη δικαιολογία ( κυρίως προς τον εαυτό του) ότι το κάνει για το καλό του παιδιού, οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές και μακροπρόθεσμες, καθώς πλήττουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Όταν ένα παιδί κακοποιείται , νιώθει ότι δεν έχει αυτοαξία, ότι είναι ελαττωματικό. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει στο παιδί κατάθλιψη, έντονο άγχος, επιθετικότητα, παραβατική συμπεριφορά. Δυστυχώς, όλες οι μορφές βίας είτε μεταξύ του ζεύγους, είτε αυτές που στρέφονται προς τα παιδιά έχουν οδυνηρές συνέπειες για όλη την οικογένεια και κυρίως για την παιδική ψυχή. Το παιδί μαθαίνει να υφίσταται τη βία ή να είναι μάρτυρας βίας κι έτσι αναπόφευκτα στην ενήλικη ζωή του θα μάθει να ζει με αυτήν και να την αναζητά δημιουργώντας σχέσεις , όπου θα έχει το ρόλο του θύματος ή να την προκαλεί ως θύτης. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η βία περνά από γενιά σε γενιά.

  Πρόκειται για τη λεγόμενη διαγενεαλογία της βίας. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και ας αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε μορφή βίας συναντήσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε τη μετάδοση της βίας και ας προσπαθήσουμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς βία για εμάς και τα παιδιά μας.