Διακοπές

Διακοπές

Δημοσίευση στην εφημερίδα Δημοκρατία {15/06/ 2018}

   Η λέξη διακοπές φανερώνει από μόνη της τη διακοπή, την παύση από κάτι. Αυτό, μπορεί να είναι η διακοπή από την καθημερινή ρουτίνα, από τις ευθύνες της καθημερινότητας και από τις υποχρεώσεις της εργασίας. Ο αντίστοιχος λατινικός όρος είναι η λέξη “vacatio” , που σημαίνει «είμαι ελεύθερος από την εργασία», «βρίσκομαι σε ελεύθερο χρόνο».

   Προκειμένου να πάει κανείς διακοπές, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει πολλά χρήματα. Αρχικά, χρειάζεται να έχει κάποιος τη δυνατότητα να πάρει άδεια από την εργασία του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να έχει κοντά του ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζει και περνάει ευχάριστα. Αυτοί μπορεί να είναι είτε η οικογένειά του, είτε κάποιοι καλοί φίλοι. Φυσικά, πάντα υπάρχει και η επιλογή να πάει κάποιος διακοπές μόνος του, σε περίπτωση, που οι φίλοι και οι συγγενείς δεν έχουν τα χρήματα ή το χρόνο να ακολουθήσουν ή σε περίπτωση , που κάποιος θέλει να κάνει την εσωτερική του αναζήτηση.

   Εξίσου σημαντικό για έναν παραθεριστή, είναι να έχει καλή διάθεση, να είναι διατεθειμένος να αφήσει πίσω του τις έννοιες της καθημερινότητας και της εργασίας, να έχει την ανάγκη να χαλαρώσει και να ξεφύγει από τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής. Είναι, επίσης, σημαντικό, να είναι ανοικτός σε καινούριες εμπειρίες και περιπέτειες. Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, τότε ,είναι σίγουρο ότι ακόμα και με ελάχιστα χρήματα, μπορεί κάποιος να περάσει όμορφες διακοπές.

   Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα, οι διακοπές ταυτίζονται, κυρίως, με το καλοκαίρι. Ένας λόγος γι’ αυτό, είναι ότι η  Ελλάδα, είναι μία χώρα, που ξεχωρίζει για τις μαγευτικές παραλίες και τα δεκάδες νησιά της, που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα. Το καλοκαίρι , λοιπόν, στην Ελλάδα,  το κλίμα είναι ιδανικό για εξορμήσεις σε νησιά, για κολύμπι, θαλάσσια σπορ και άλλα.

   Ένας άλλος λόγος είναι ότι στη χώρα μας έχει καθιερωθεί οι μεγαλύτερες διακοπές σε χρονική διάρκεια να είναι ,κυρίως το καλοκαίρι. Τα σχολεία, το καλοκαίρι κλείνουν σχεδόν τρεις μήνες, αλλά και πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις παύουν τις εργασίες τους για δύο ή τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο. 

Τα οφέλη, που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από την εμπειρία των διακοπών, είναι πολλαπλά. Κάποια από αυτά είναι:

α) Βελτιώνουν τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.

Οι διακοπές, δημιουργούν στο άτομο ένα συναίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια, που τις βιώνει, αλλά και κατά το διάστημα, που τις αναμένει. Η αναμονή για τις διακοπές προκαλεί ένα συναίσθημα χαράς. Συνήθως, η χαρά της αναμονής των διακοπών, ξεκινάει εβδομάδες, πολλές φορές και μήνες πριν την έναρξη των διακοπών. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τη θεωρία των αναγκών, στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπινου είδους για περιπλάνηση, ένα κατάλοιπο του ανθρώπου κυνηγού-συλλέκτη, που προέρχεται απ’ το παρελθόν. Η αναμονή των διακοπών, λοιπόν, ικανοποιεί αυτή την ανάγκη ( Nawijn, J., 2010).

β) Μειώνουν το στρες, βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία

Οι διακοπές βοηθούν στη μείωση του χρόνιου στρες καθώς και στις επιπτώσεις, που αυτό μπορεί να επιφέρει στο σώμα: συχνή νοσηρότητα, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και άλλα. Η καθημερινή χαλάρωση με τους δικούς μας ανθρώπους, κατά τη διάρκεια των διακοπών, η θέαση διαφορετικών παραστάσεων, η επαφή με τη φύση ή απλώς, η δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτά, που κάνουμε  στην καθημερινότητα μας, όλα τα παραπάνω, βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει, να ξεχάσει τις έννοιες της καθημερινότητας, να δει τον εαυτό του και τον κόσμο από μία πιο θετική οπτική και να νιώσει πιο υγιής και ενεργητικός.

γ)Αυξάνουν την παραγωγικότητα στην εργασία

Η αποδέσμευση από τις ευθύνες της εργασίας κατά τη διάρκεια των διακοπών, βοηθά το άτομο να νιώσει πιο ενεργητικό και ανθεκτικό. Επίσης, κατά την επιστροφή στην εργασία του, έπειτα από τις διακοπές, είναι πιο παραγωγικό και δεσμευμένο με αυτό, που κάνει.

δ)Βελτιώνουν τις οικογενειακές σχέσεις

 Σύμφωνα με τους Lehto, X. Y και συνεργάτες, οι διακοπές συμβάλλουν στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών μίας οικογένειας, στη βελτίωση της μεταξύ τους επικοινωνίας και στην αλληλοϋποστήριξη. Οι διακοπές και το μοίρασμα κοινών εμπειριών, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου δεσμού μεταξύ των οικογενειακών μελών, ο οποίος μπορεί να έχει διάρκεια. Παρόλες τις  δυσκολίες και το άγχος, που μπορεί κάποιες φορές να εμφανιστούν στις οικογενειακές διακοπές, τα οφέλη είναι  αρκετά περισσότερα, σύμφωνα με τη μελέτη.

   Η αποχή από τις διακοπές, κατά τη διάρκεια ενός εργασιακού έτους, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους για τον εργαζόμενο. Η συνεχής έκθεση στις εργασιακές υποχρεώσεις και στις ευθύνες της καθημερινότητας, η ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων, αλλά και το βάρος απόδοσης εργασιών εντός συγκεκριμένης προθεσμίας χωρίς τη δυνατότητα παύσης, μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο στρες με τα ακόλουθα ψυχικά συμπτώματα: μία μόνιμη αίσθηση κούρασης, διαταραχή στον ύπνο ( δυσκολία στην έλευση του ύπνου ή διακοπτόμενος ύπνος), ευερεθιστότητα, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, αδύναμη μνήμη και καταθλιπτική διάθεση. Μπορεί , επίσης, να εμφανιστούν και πολλά συμπτώματα , όπως: πονοκέφαλοι, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, συχνή νοσηρότητα, αλλά και μία τάση για συχνά ατυχήματα.

Βιβλιογραφία

Lehto, X. Y., Choi, S., Lin, Y., & MacDermid, S.M. (2009). Vacation and family functioningAnnals of Tourism Research, 36, 459-479.

Nawjin, J., Marchant, M. A.,Veenhoven, R., & Vingerhoets, A. J. (2010). Vacationers Happier, but Most not Happier After a Holiday. Applied research Quality Life, 5, 35-47.