Διαζύγιο

Διαζύγιο

Το διαζύγιο είναι ένα φαινόμενο, το οποίο στην ελληνική κοινωνία αυξάνεται διαρκώς.

  Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία, ο αριθμός των διαζυγίων τριπλασιάστηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Τα αίτια ποικίλλουν. Μπορεί να είναι ενδοσυζυγικά : (ελλιπής επικοινωνία, κακοποίηση, ασυμφωνία χαρακτήρων) ή εξωσυζυγικά: (συμμετοχή των οικογενειών του ζεύγους, των φίλων) ή κοινωνικά ( οικονομική δυσχέρεια).

  Το διαζύγιο είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ανθρώπου, που βιώνεται ως κρίση. Και όπως όλες οι καταστάσεις κρίσης έχουν συνέπειες, έτσι και οι επιπτώσεις του διαζυγίου στο συναισθηματικό κόσμο των συζύγων είναι αρκετά σημαντικές. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να σκέφτονται την πιθανότητα του διαζυγίου αλλά και αρκετό καιρό μετά το διαζύγιο, τα συναισθήματα είναι ποικίλα και έντονα. Προσωπική ανασφάλεια, φόβος για το αύριο, ενοχές (κυρίως στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά), υπαρξιακοί προβληματισμοί είναι κάποια από τα πιο συχνά συναισθήματα που βιώνει το ζευγάρι.

  Το άτομο που ζει την εμπειρία του διαζυγίου περνά από διάφορα στάδια. Αρχικά, αρνείται την πιθανότητα του διαζυγίου. Στη συνέχεια, νιώθει θυμό με τον εαυτό του αλλά και με το σύντροφο. Έπειτα, επαναδιαπραγματεύεται την κατάσταση. Θλίβεται, όταν συνειδητοποιεί ότι μόνο αυτή είναι η λύση. Κάποια στιγμή, όμως καταλήγει να αποδεχθεί την κατάσταση και να προχωρήσει.

  Παρόλο που το διαζύγιο βιώνεται ως μία μεγάλη απώλεια στη ζωή του ανθρώπου, όταν είναι προιόν ώριμης απόφασης, μπορεί να γίνει ευκαιρία για μία καινούρια αρχή.